Pärlskola

Här är en liten skola i olika slags pärlor. Du kan läsa om hur man använder dem, vilket material de är gjorda av ochhur de är tillverkade.

Balipärla: Ursprungligen kommer balipärlan från balinesiska folkdräkterna men är fortfarande väldigt populära att använda till smycken. De tillverkas oftast i silver och är dekorerade med små silvertrådar  och silverkulor. Det limmas på för hand och pärlan hettas sedan upp för att trådarna och kulorna ska fastna.  Ingen balipärla är den andra lik, eftersom det som sagt är hantverk.  De är väldigt snygga och praktiska att ha för att liksom "fylla ut" smycken och för att använda som "stopp" om t. ex. hålet på en annan pärla är för stort för hattpinnen.

Baliblommor

Äkta pärlor: Äkta pärlor kommer från musslans skal. När man ska odla en pärla så för man in ett litet sandkorn i pärlmusslan. Eftersom musslan gör allt för att skydda sitt inre skal, så bildar den en hinnor i flera lager, som sedan blir till en pärla.
Saltvattenspärlor är betydligt svårare att odla än sötvattenspärlor. Men sötvattenspärlorna blir inte lika vackra, eftersom de ofta är ojämna i formen, de har inte lika fin lyster och kvaliteten är inte lika bra. Priset på pärlan avgörs genom pärlans form (ju rundare och jämnare, desto dyrare), storlek (en saltvattenspärla brukar bli upp till10 mm stora, medan en sötvattenspärla oftast blir upp till 9 mm, men den vanligaste storleken på pärlor är 6-7 mm) och lyster. Det finns även orientaliska pärlor som inte är odlade, utan helt naturliga, men hittas nästan aldrig numera.
Former:

Perfekt rund: Den mest sällsynta formen, som har den högsta kvaliteten och givetvis påverkar det priset.
Nästan-rund: De pärlorna ser runda ut om man tittar på dem, men om man tittar med instrument så ser man att den inte är riktigt rund.
Barock: En barock pärla är ganska rund, men med synbara avvikelser.
Oval: En oval pärla kan borras på två olika sätt; på längden eller bredden.
Potatis: Billigare pärlor där avvikelsen är större så att formen påminner lite om en potatis.


Ovala sötvattenspärlor

Swarovski: Tjecken Daniel Swarovski uppfann under 1800-talet en maskin som kunde slipa glas till facetter. Glaset är härdat med bly och därför tåligare och klarare än annars.
Swarovskikristallen är ingen äkta ädelsten och ska inte blandas ihop med ädelstenen bergskristall.


Fasetterad Swarovskipärla

Pärlemor: Pärlemor kommer från musslans inre skal. Den kommer oftast från australienska pärlmusslan. Man kan i stort sätt skapa vilka figurer man vill i pärlemor.

Pärlemorblomma

Glaspärlor: Glaspärlor är helt klart den populäraste pärlsorten till smycken. Det är lätt att producera, det är billigt och kan dessutom varieras i färg och form i orändlighet. Till en början ville man imitera ädelstenar, men pärlan har nu blivit så populär i sig.

Runda glaspärlor

Lamppärla: Lamppärlan är handgjord och tillverkad i glas. En glasstav hettas upp och formas sedan till en pärla. Sedan dekorerar tillverkaren pärlan med mindre glasstavar så att den får en annorlunda form.

Lamp Bead

Cloisonné: Den pärlan kommer ursprungligen från Kina. För att den ska få sitt vackra mönster, så fäster man små metalltrådar som bildar som celler (cloison) och som sedan färgläggs.

Cloisonné

Källor: Boken "Passion för pärlor" och www.sancy.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0